tag:blogger.com,1999:blog-57602981924857246572024-02-20T17:50:42.522-08:00Fisk och skaldjurBrook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-5760298192485724657.post-31858417069850549812015-07-05T08:33:00.003-07:002015-07-05T08:33:56.358-07:00Tomatbakad torsk med basilikasås<br />
<br />
4 bitar torskfilé à 150 g<br />
4 msk tomatpesto<br />
Tomatpesto: 50 g soltorkade tomater<br />
1 st vitlöksklyfta, skalad 1/2 dl olivolja 10<br />
1/2 dl solrosolja<br />
1/2 dl solrosfrön<br />
1/2 dl färskriven parmesan eller annan lagrad ost t ex Västerbotten <br />
Basilikasås:<br />
2 dl fiskbuljong (tärning + vatten)<br />
1 dl grädde<br />
1 msk maizenaredning för ljusa såser<br />
1 kruka basilika<br />
1/2 msk vitvinsvinäger salt<br />
peppar<br />
risotto och sallad till servering<br />
<br />
<br />
<br />
Gör så här<br />
<br />
Tomatpesto:<br />
Mixa alla ingredienser utom osten till en grynig massa i matberedare. Rör sist i osten.<br />
<br />
Lägg torskfiléerna på ett lätt smort ugnssäkert fat. Klicka på tomatpesto. Tillaga i 175°C, ca 10 min.<br />
<br />
Basilikasås: Koka upp buljong och grädde. Red med maizenaredningen. Mixa såsen med basilika och vinäger. Smaka av med salt och peppar.Servera den tomatbakade torsken med basilikasåsen, risotto och en fräsch sallad<br />
<div>
<br /></div>
Brook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5760298192485724657.post-77597691964732405342015-07-05T08:30:00.002-07:002015-07-05T08:30:59.817-07:00Langostinos Fritos al Ajillo <br />
Ingredienser <br />
<br />
4 färska jätteräkor<br />
1 msk vitlökssalt<br />
1 msk torkad persilja<br />
2 msk mjöl<br />
4 träpinnar till spetten <br />
Olivolja till friteringen <br />
salt <br />
<br />
<br />
Gör så här <br />
<br />
Trä upp räkorna på spetten. Blanda vitlökssalt, torkad persilja och mjöl.<br />
Vänd spetten i blandningen. Fritera eller stek i olivolja tills jätteräkorna blir gyllenbruna. Serveras omgående.Brook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5760298192485724657.post-32754278082449287792015-07-05T08:28:00.002-07:002015-07-05T08:28:26.168-07:00HEMGJORDA FISKPINNAR MED REMOULADSÅS<br />
<br />
<br />
Stek frysta fiskpinnar om du är superstressad men testa såsen. Den blir mycket godare än pulvervarianterna.<br />
<br />
<br />
INKÖPSLISTA<br />
(4 personer)<br />
<br />
<br />
<br />
600 g färsk eller fryst torsk<br />
<br />
1 dl ströbröd<br />
<br />
1 citron<br />
potatis<br />
<br />
2 msk smör/margarin<br />
salt<br />
vitpeppar<br />
<br />
<br />
<br />
Remouladsåsen:<br />
<br />
<br />
2 äggulor<br />
<br />
3 tsk fransk senap<br />
<br />
2 tsk vinäger eller pressad citron<br />
<br />
3 dl olja<br />
<br />
1/2 ättiksgurka<br />
<br />
1 msk kapris<br />
<br />
1 msk finhackad persilja<br />
1 msk finhackad gräslök<br />
<br />
<br />
<br />
SÅ HÄR GÖR DU:<br />
<br />
<br />
1. Tina fryst fisk (så mycket det går).<br />
<br />
2. Sätt igång potatiskoket.<br />
3. Gör remouladsåsen: Alla ingredienserna bör hålla samma temperatur (helst rumstemperatur), även bunken.<br />
<br />
4. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke.<br />
<br />
5. Häll i oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle och vispa ständigt under tiden. Här gör en elvisp livet lättare men det går att vispa för hand.<br />
<br />
6. Skär sig majonnäsen, tar du en ny skål, en ny äggula och lite senap. Rör ihop ordentligt och vispa undan för undan i den skurna majonnäsen.<br />
<br />
7. När majonnäsen blivit krämig och trögflytande finhackar du ättiksgurkan, kaprisen, gräslöken och persiljan.<br />
<br />
8. Vänd ner hacket i majonnäsen och smaka av med salt, peppar och kanske en aning syrlighet i form av vinäger eller citron.<br />
<br />
9. Skär fisken i bitar stora som stora fiskpinnar.<br />
<br />
10. Smält smöret/margarinet i en stekpanna.<br />
11. Häll ut ströbrödet på en tallrik och salta och peppra det ordentligt.<br />
<br />
12. Vänd "fiskpinnarna" i ströbrödet och stek på medelvärme tills de är genomstekta och fått färg.<br />
Det tar ett par minuter per sida. Akta, ströbrödet blir lätt bränt.<br />
<br />
13. Servera med kokt potatis, remouladsås och citron att pressa över. Rårivna morötter är inte så tokigt till.<br />
<br />
<br />
<br />
Brook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5760298192485724657.post-83600876460036993432015-07-05T08:25:00.001-07:002015-07-05T08:25:03.038-07:00CITRONLAX<br />
<br />
<br />
INKÖPSLISTA:<br />
(2 personer)<br />
<br />
<br />
300 g lax (filé med skinn)<br />
<br />
3 msk olivolja<br />
<br />
3 schalottenlökar<br />
1 citron<br />
salt<br />
peppar<br />
<br />
<br />
<br />
SÅ HÄR GÖR DU:<br />
<br />
<br />
<br />
1. Skala och hacka schalottenlökarna.<br />
2. Lägg laxen i en ugnsform.<br />
<br />
3. Strö över schalottenlöken och droppa oljan över isken.<br />
<br />
4. Salta och peppra.<br />
<br />
5. Skär citronen i tunna skivor och lägg dem omlott som taktegel ovanpå fisken.<br />
6. Ställ in i ugnen 10-15 min, beroende på fiskbitens form.<br />
<br />
7. Servera med pressad potatis och kokt broccoli eller sockerärtor.<br />
<br />
<br />
<br />
Brook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5760298192485724657.post-15907273357734286322015-07-05T08:22:00.001-07:002015-07-05T08:22:19.344-07:00Calles räkmousse En ljuvligt god mousse att bjuda som förrätt eller varför inte som överraskning efter bion eller teatern. Moussen går utmärkt att göra dagen innan den ska ätas.<br />
<br />
Det här behövs för ca 6 port:<br />
1 kg räkor som skalas<br />
2 dl vispgrädde<br />
1 dl majonnäs, gärna lätt<br />
1 msk tomatpuré<br />
1/2 tsk salt<br />
1 knivsudd kajennpeppar<br />
1 krm vitpeppar<br />
1/2?1 dl klippt dill<br />
5 blad gelatin blötlagda i kallt vatten<br />
<br />
Garnering:<br />
sallad<br />
citron<br />
gräslök<br />
<br />
Gör så här: <br />
1. Hacka räkorna men spara ca 25 st till garnering. Vispa grädden och blanda den med majonnäs, tomatpuré, salt och peppar. Tillsätt räkhacket och dillen.<br />
2. Krama ur gelatinet och smält bladen på svag värme under omrörning. Rör ner lösningen i blandningen. Häll upp den i en avlång vattensköljd form, som rymmer ca 1 1/2 l. Ställ den kallt att stelna i minst 6 timmar. 3. Stjälp upp moussen och garnera. Sprödvärmd baugette är gott till<br />
<br />
. Tips! Doppa formen med mousse snabbt i hett vatten, så går den lättare att stjälpa upp. Smaklig måltid! <br />
<br />
Brook Getschmanhttp://www.blogger.com/profile/00400322366028551554noreply@blogger.com0